Zorghongaar geïntroduceerd door 3Onderzoekt ouderenzorg

3Onderzoekt ouderenzorg op bezoek in Hongarije
december 10, 2013
De (ouderen) zorg is veranderd, de impact is voelbaar
maart 14, 2014

Eerder al hebben we aandacht besteed aan het bezoek van 3Onderzoekt Ouderenzorg bij ons in Hongarije. In het EO programma van 22 januari 2014 stond de zorg voor je ouders centraal. Ook introduceert Klaas van Kruistum het begrip Zorghongaar.

Zorghongaar geintroduceerd

Nu geen nieuwe bewoners meer worden toegelaten in verzorgingshuizen zullen ouderen met een zorgbehoefte langer thuis verzorgd moeten worden. De opnamecapaciteit van verpleeghuizen is beperkt en het aantal verpleeghuizen wordt met 800 teruggedrongen.

Alternatieven voor ouderenzorg

De presentatoren van 3Onderzoekt gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om voor hun ouders te zorgen. Één van de presentatoren, Johan Eikelboom gaat voor een oudere mevrouw zorgen en komt tot het inzicht dat iemand verzorgen intensief kan zijn en moeilijk is te combineren met je werk en je eigen gezin. Een andere oplossing met het plaatsen van een tijdelijk ´zorghuisje´ voor moeder of vader in je tuin kan stuiten op ruimtegebrek of de aanzienlijke aanschafkosten. Niet iedereen wil of kan vader of moeder opnemen in de eigen woning. Bovendien wil de betrokkene wellicht niet inwonen bij één van de kinderen.

Introductie van de Zorghongaar

Presentator Klaas van Kruistum eindigt zijn zoektocht onze taalschool in Hongarije. Daar wordt een kleine groep Hongaarse zorgverleners door Au Care klaargestoomd voor werken als inwonend zorgverlener in Nederland. Klaas spreekt met Éva en Olga die Nederlands leren. Na 2½ week les redden zij zich al aardig in het Nederlands. Te zien is dat zij ook wat leren over de Nederlandse keuken: ze maken hutspot. Klaas introduceert het begrip Zorghongaar tijdens de uitzending.

Zorghongaar de oplossing voor ouderenzorg in Nederland

Aan het einde van het programma zeggen twee van de drie presentatoren voor een inwonende zorgverlener te kiezen wanneer er voor hun ouders gezorgd moet worden. Een nieuw woord wordt geïntroduceerd: de Zorghongaar. Deze uitzending is een bevestiging – naast de tevreden klanten en zorgverleners – dat de Au Care benadering van inwonende zorgverleners werkt. We zijn er trots op!

Bekijk de aflevering van 3Onderzoekt ouderenzorg via de website van de EO, via Uitzending Gemist of hieronder.

 

Reacties op Twitter

Er waren veel enthousiaste reacties op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *