Een robot in huis…?

Soep!
februari 24, 2018
Mogelijk verband tussen hoog cholesterol en alzheimer
februari 14, 2019

De Zorgrobot

De (zorg)tijden veranderen. Daar is Au Care wellicht ook een goed voorbeeld van. Vanuit ons inwonend zorgconcept bieden wij een waardevolle dienstverlening zodat ouderen en zorgbehoevenden (zo lang mogelijk) in hun eigen omgeving kunnen blijven. Gewoon lekker thuis!

Wij krijgen in deze vorm van dienstverlening natuurlijk met veel nieuwe ontwikkelingen te maken. Met name de zgn. domotica is niet meer weg te denken. Dit varieert van sensoren op deuren, contactmatjes, polsbandjes, camera’s tot aan ‘pratende bloempotjes’ en elektronische hulpmiddelen om medicatie toe te dienen. Ook komen er steeds meer vragen vanuit de familie op dit gebied. Van in contact blijven met hun ouders of geliefden via camera’s tot alarmmeldingssystemen (SOS hangers e.d.).

Wordt de zorgverlener op termijn vervangen door geautomatiseerde systemen of zelfs robots? Een interessante vraag. Er zullen uiteraard nog vele ontwikkelingen volgen. Veel hulpmiddelen zijn al ‘gerobotiseerd’ zoals slimme transfer- en tilliften, bedsystemen (draaihulpen) etc. Toch blijft de mens nog onmisbaar in de zorg. Al is het maar om de ‘warme factor’ waar toch de meeste veel waarde aan hecten. Je verhaal kwijt kunnen en gehoord woorden. Daarnaast kunnen zeker nog niet alle handelingen door een robot over genomen worden. Maar wie weet… er zal in ieder geval steeds meer behoefte komen aan de inzet van gerobotiseerde systemen, dan staat wel vast. (met complexe regel- en wetgeving).

Onlangs hebben wij kennis gemaakt met Zora de zorgrobot (van de firma Consyst). Een alleraardigste robot met behoorlijk wat kennis en vaardigheden. Zora kan mede worden ingezet als je ziek bent, als je oud bent of hulp nodig hebt. ’s Werelds eerste robot die voor jou zorgt. Zo wordt gesteld.

Zora heeft een menselijke vorm (57 cm) en 25 graden bewegingsvrijheid. Of ze nu stapt of ligt: ze houdt altijd haar balans! Met de vele sensoren in haar hoofd, handen en voeten. Ze kan meeluisteren en meekijken en zo ook gesprekken met je voeren. Zora wordt nu veelal ingezet bij groepen in bijvoorbeeld instellingen en bewijst daar absoluut goede diensten en de ervaringen zijn dan ook heel positief.

Voor de dienstverlening van Au Care zijn de mogelijkheden van o.a. Zora nu toch nog te beperkt en blijven we nog even doen wat we deden… We blijven de ontwikkelingen echter wel nauwlettend volgen en staan zeker open voor nieuwe ontwikkelingen. We zullen zelfs enkele proeftrajecten gaan inzetten met diverse nieuwe ontwikkelingen. Wordt dus nog vervolgd….. Maar voorlopig….. Gewoon zorg door (warme) mensen 😊 !

Comments are closed.