Mogelijk verband tussen hoog cholesterol en alzheimer

Een robot in huis…?
januari 23, 2019
Au Care Zorgoöperatie…. Wie of wat zijn we?
oktober 16, 2019

Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen de hoogte van het cholesterol in de hersenen en het ontstaan van alzheimer.

Volgens de Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers is de ontdekking mogelijk een doorbraak in de behandeling van de ziekte. Neurobioloog en alzheimeronderzoeker dr. Rik van der Kant van de Vrije Universiteit vertelt in De Telegraaf dat het verminderen van cholesterol in de hersenen “een nieuwe weg kan zijn, die nu wordt ingeslagen.”

De onderzoekers konden met behulp van nieuwe technieken zien dat de ophoping van cholesterol in de hersenen leidt tot een opstapeling van de eiwitten, die alzheimer veroorzaken, zo schrijven ze in vakblad Cell Stem Cell.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland lijden zo’n 270.000 mensen aan de ziekte. Dat aantal loopt op tot ruim een half miljoen in 2040. Wetenschappers denken dat tot 30 procent van het aantal gevallen te voorkomen is door gezonder te leven. Roken, weinig fysieke en mentale activiteit en fors overgewicht zijn risicofactoren.

Bron: MSN Lifestyle 14-02-2019

Comments are closed.