Minister De Jonge heeft in het tv-programma Meldpunt van 10 januari 2020 gezegd dat zzp’ers in de zorg eigenlijk in loondienst moeten werken. Wij hebben direct gemeld bij het ministerie van VWS dat hij het budgethouders zo onmogelijk maakt zorg te regelen. Er komt een brief aan de Tweede Kamer waarin als het goed is al staat dat het niet geldt voor zorg geregeld met een pgb. Budgethouders kunnen zzp’ers blijven inhuren.
In het televisieprogramma zegt hij dat hij het slecht vindt dat steeds meer zorgverleners zzp’er (zelfstandige zonder personeel) worden. Hij meent dat zzp’ers in de zorg helemaal geen zzp’er zijn en daarom in loondienst moeten. Hij wil daarvoor de wet aanpassen. Dit heeft tot veel onrust geleid onder budgethouders en zorgverleners.
Actie Per Saldo
Per Saldo heeft direct om opheldering gevraagd bij het ministerie van VWS. En gezegd dat zorg regelen met een pgb op deze manier onmogelijk wordt gemaakt. Als oplossing heeft Per Saldo aangedragen het pgb van eventuele wijzigingen uit te sluiten. De brief aan de Kamer laat nog even op zich wachten. Maar Per Saldo meldt nu wel al dat je met een pgb gebruik kunt blijven maken van zzp’ers.
Toelichting van minister
De minister heeft inmiddels zijn standpunt toegelicht. ‘Om te beginnen: we hebben iedereen die in de zorg werkt keihard nodig. We zien de vraag naar zorg toenemen en de arbeidsmarkt steeds krapper worden. Samen moeten we ervoor zorgen dat we de zorg zo goed mogelijk blijven organiseren.
Waar flexwerkers in sommige organisaties onmisbaar zijn, blijkt – ook uit onderzoek – dat zij soms gemakkelijker afstand doen van bepaalde teamtaken of avond-, nacht- en weekenddiensten. Dit kan voor een hogere werkdruk zorgen bij het vaste personeel. De ene zzp’er is de andere niet. Maar werkgevers zouden er zoveel mogelijk voor moeten zorgen dat zorgpersoneel graag bij hen in loondienst wil blijven en niet uit onvrede kiest voor het zzp-schap’, aldus minister De Jonge.
Verder zegt het ministerie van VWS over de uitspraak: ‘De minister heeft tijdens het gesprek in het tv-programma Meldpunt aangegeven dat er te veel mensen kiezen voor een bestaan als zzp’er, terwijl ze eigenlijk gewoon werken als werknemer. In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet dit soort schijnzelfstandigheid wil tegen gaan. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving om hier wat aan te kunnen doen. Daar refereerde de minister in het interview aan.’
Vervolg
Voor het Algemeen Overleg (AO) arbeidsmarktbeleid in de zorg op 13 februari 2020 komt de eerder genoemde brief van de minister. Hierin staat zijn visie op flexibilisering van de arbeidsmarkt in de zorg. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
BRON: PER SALDO 22 januari 2020